30 april 2006

Mijn eerst loofboom!

Vandaag (30 april 2006) maar eens begonnen met het maken van bomen. Ik heb 2 jaar geleden een pakket van Anita Decor gekocht. In het pakket zitten twee boomstammen met takken, foliage (AD 75 Superfoliage fine dark green), en zeeschuim. Zeeschuim is een plantje dat speciaal voor modelbouw wordt gekweekt. Niet elke modelbouw winkel heeft het, maar op de modelspoorbeurs is Houten is het te koop. Ik was bang dat het zeeschuim 2 twee jaar volledig zou zijn uitgedroogd, maar dat viel mee, niks aan de hand. Zo, nu maar eens aan de slag. Verdere benodigdheden zijn de schorspasta van Anita Decor, Bison Tix en groen-bruine acrylverf Tamiya XF 60 en haarlak (HEMA).

Stap 1
De bomen bestaan uit twee delen die je in elkaar schuift en vast lijmt, zodat je vier hoofdtakken krijgt. Het plastic kan je in de gewenste vorm verbuigen. Wel een beetje voorzichtig zijn anders breekt het af, dus niet heen en weer gaan draaien. Het verbuigen moet nauwkeurig gebeuren zodat alle takjes, ook de kleine, willekeurig uit elkaar staan. Onderaan de stam zit een bolletje. Die heb ik eraf gesneden, gaatje geboord en er een spijker weer ingelijmd.

Stap 2
De stam en de vier hoofdtakken worden ingesmeerd met schorspasta. Aan de onderkant in twee lagen, zodat de stam wat dikker wordt. De rest van de boom wordt met acryl grondverf geschilderd. Na een uurtje drogen wordt de hele boom geschiderd met Tamiya XF60. Zie hier het resultaat:

Zeeschuim

Stap3
Vervolgens worden kleine takjes zeeschuim afgeknipt en met Bison Tix bevestigd aan de uiteinden van de takken. De toppen van het zeeschuim gebruikte ik voor de top van de boom. Je kunt de vorm zo maken als je wilt, een klein beetje ruig heeft wel wat, maar gelijkmatig verdelen kan ook (zoals het voorbeeld hieronder gemaakt met veel kleine takjes). Houd de vorm wel een beetje in de gaten. Door de fijn verdeelte takjes van het zeeschuim ziet het er al snel realistich uit. Het kan haast niet mislukken. De Bison Tix heeft als voordeel dat het geen draden trekt en ook na drogen flexibel blijft.


Foliage

Stap 4
Tenslotte wordt de bijgeleverde foliage er overheen gestrooid. Dat gaat als volgt. Zoek een lieftallige assistente, in mijn geval had ik er zelfs twee: mijn dochters van 8 en 11. De laatste draaide voor mij de boom voorzichtig rond aan de stam. Ikzelf bediende de spuitbus met haarlak en de grote keukenzeef. Mijn dochter van 8 strooide de foliage in de zeef. Een grote krant diende als opvangbak. Let even niet op de lucht. Die trekt wel weg. Voor wie nog niet duidelijk is hoe het werkt: je spuit op de boom terwijl je ondertussen de zeef erboven heen en weer beweegt. Door het draaien wordt alles goed verdeeld en doordat de toevoer door Marit van 8 goed wordt gedoseerd, krijg je een regelmatige verdeling. Eigenlijk is een beetje onregelmatig juist wel leuk. Let op dat er niet een te dikke laag foliage op de uiteinden komt. Je moet nog door de boom heen kunnen kijken. Tenslotte de stam nog even bijkleuren met acrylverf en klaar is Kees.

Bomen van draadmateriaal

Je kunt de stam ook helemaal van draadmatriaal maken. Voor een complete beschrijving zie bijvoorbeeld op de site van Project Dinges Daarnaast kan je ook varieren met het loof.
[Voor Project Dinges Klik hier ]