6 mei 2007

Fabriek van Walthers.com














Als je op zoek bent naar een in het Hollands landschap passende fabriek, dan moet je hier eens kijken: Walthers.com . Daar vind je een aantal prachtige exemplaren. Niet duur ook. Let wel even op bij het bestellen, want je hebt kans dat je invoerrechten moet betalen. Maar het is leuk om te doen en mijn ervaring is dat je je spullen na ongeveer een week in huis hebt. Deze hierboven is Laube's Linen Mill van het merk Design Preservation Models (DPM)

Amerikaanse bouwpakketten zijn anders dan de Europese. Hier hoef je ramen en deuren niet apart te lijmen. Nee, alles is meegegoten. Een fabriek zoals dit is vier muren, klaar. De details zijn echter prima. Je kunt ook zien dat ze in de USA royaal zijn met grondstoffen. De muren zijn gewoon twee keer zo dik als hier bij ons. Nu ben je dus met lijmen snel klaar, maar je moet wel meer zelf doen. Wat dacht je van schilderen. Alles is gewoon één kleur. Schilderen is niet moeilijk. Hoe je stenen er echt laat uitzien kan je lezen op andere plaatsen op mijn website en verder is het naar eigen smaak kleuren uitkiezen. Voor de ramen heb ik gekozen voor lichtgroen, Revell 59, een typische jaren 50 kleur. De deuren heb ik met Revell 39 geschilderd.

Zoals gezegd, de constructie is simpel, maar daar tegenover wordt van de modelbouwer - zoals het hoort - enige creativiteit verwacht. Het bijgeleverde dak is gewoon een plaatje wit styreen, dat met een mes op maat geneden moet worden, spannend! Styreen is gemakkelijk te bewerken. Opmeten, lineaal erlangs, met een scherp hobbymes een paar keer goed inkrassen en je breekt het overtollig materiaal weg. De dakbedekking maak je van schuurpapier dat je met Bisontix vastzet.

De overkapping wordt ook aan de creativiteit van de bouwer overgelaten en kan van hetzelfde materiaal gemaakt worden, maar ik heb een stuk kibri dakmateriaal (art nr 7972) bij Totaltrain gekocht. Het vastlijmen viel niet mee, uiteindelijk maar bisontix gebruikt en na drogen twee componenten (epoxy) lijm toegepast. Dit laatste vult ook de naden goed op. Je laat het er vanonder af tussen lopen. De stalen trekdraden, gemaakt van dun binddraad, zet je vast door met een Vise pin eerst een klein 0,2 mm gaatje te boren.

En dan nu het laadperron. Uiteindelijk blijkt het meest simpele het mooiste. Tijdens WO-II kwam beton in de mode, en ook dit maak je met een stuk wit styreen na. Het plastic schilder je eerst grijs. Daarna met een droge kwast drybrushen met een beetje bruin (Tamiya 57) en vervolgens witte acrylverf. He trapje is van Plastruct. De schoorstenen zijn gemaakt van......
twee stukjes uiteinde van een "ouderwetse" fietsremkabel.