25 oktober 2008

Holland Scale model "Zandweg"

De verbouwing van het Polderhuis heeft een vervolg gekregen! Het model dat gemaakt werd uit onderdelen van Holland Scale is nu als bouwpakket te koop bij..... Holland Scale.
1
Hiervoor moest ik het model in onderdelen nog een keer maken, zodat er een mal gemaakt kon worden om het te kopieren. Het model is uitgevoerd in giethars met een paar styreen onderdelen afkomstig van andere modellen. Het lijkt me erg leuk om het model "Zandweg", zoals we hem gedoopt hebben, op tentoonstellings-modelbanen te kunnen zien. Hier zie je ze gebroederlijk naast elkaar. De kopie (links) is bijna nog mooier. Ik heb vroeger aan de Zandweg in Maarssen aan de vecht gewoond, vandaar de naam. Zo'n huisje zou je daar in de landelijke omgeving zomaar kunnen tegenkomen.
1
Het in elkaar zetten is niet echt moeilijk, ook omdat het dak uit een stuk bestaat. Misschien dat je opziet tegen het schilderen, maar ook dat is niet ingewikkeld en het effect is juist prachtig. In de gebruiks- aanwijzing worden slechts enkele suggesties gedaan voor de afwerking; daarom hier wat meer details. Het mooiste resultaat krijg je wanneer je eerst een basiskleur aanbrengt, die je vervolgens gaat aanpassen: weatheren (met name met verdunde verf wassen) en dry brushen. Airbrushen is ook goed mogelijk. Een volgende keer zal ik beschrijven hoe dát gaat. Hieronder vind je kleursuggesties op basis van Humbrol kleuren (#) met een kwastje. Dit type verf op terpentine basis is te verwerken zonder primer. Misschien moet je wel twee lagen opbrengen voor een dekkend resultaat.

Kleursuggesties
 • Muren: #70 en #63 (1:1) of #110 roodbruin - bruin
  De kleur van de muren verschilt per type huis, dus je kunt naar eigen smaak variëren. Oudere huizen zijn vaak donkerder, dus in dat geval zou #110 goed passen. Met voegenwit van Anita Decor kunnen de voegen licht gevuld worden. Tegenwoordig laat ik de voegenwit weg en was ik de muren met verdunde oostindische inkt. Dat is eigenlijk mooier. Je kunt dit dan ook later doen als het huisje volledig in elkaar gelijmd is. Het stenige uiterlijk krijg je door op een topje van een 1 cm brede platte kwast wat witte Acrylverf Talens (Amsterdam tube nr 105) op te nemen. Je strijkt de kwast uit op een oude krant totdat er weinig kleur meer vanaf komt. Vervolgens ga je ermee over de muur met korte stevige vegen (dry brushen).
 • Dak: #67 donkergrijs
  Als extra variatie kan je nadat je de basiskleur hebt aangebracht ca 20% van de dakpannen willekeurig apart met #66 (grijs) en #170 (donkerbruin) (1:1) schilderen. Tenslotte (licht) dry brushen met Talens wit.
 • Sierstenen: #121 (beige)
  Goten: #66 (grijs)
  Dit geldt ook de daklijst van de bijkeuken aan de bovenkant. Vervolgens dry brushen met Tamiya XF-20 Medium grey en Talens wit.
 • Vensterbanken: #29 (bruin)
  Onderrand huis: #121 (beige)
  Vervolgens dry brushen met Tamiya XF-20 Medium grey wassen en Talens wit.
 • Het raam van giethars: #34 (wit) #148 (licht geel), (10:1)
 • Deuren: (groen) #30
  daarna drybrushen met #120 (licht groen).


bouwbeschrijving