1 maart 2007

Plattelandshuis "Langedijk"Dit is een project waar ik twee jaar geleden aan begonnen ben. Steeds kwam er wat anders tussendoor. Zo ligt er ook al een jaar een messing wagon te wachten. En dat geeft niet, áls je er maar een keer mee verder gaat. Ik had het idee van een verlengd plattelandshuis opgedaan bij het project Keuvelaarkade uit Railmagazine, maar ik wilde nog meer aanpassen. Dus, de voordeur ging naar het midden en de ramen werden aangepast. Als basis werden twee plattelandshuizen van Holland Scale nr 14 gebruikt. Een Holland Scale model is via Internet te bestellen of op de diverse beurzen Houten, Rail of Eurospoor te koop. De website vind je hier.

De voorgevel aanpassen

Deuren
De voordeur moet dus naar het midden. Daarvoor snij je vanuit de vensterbank van het middelste raam de gevel naar beneden door. Voor de deur boven vijl je de vensterbank tot bijna onderaan weg. De deuren maak je eenvoudig zelf met stukjes styreen, die vervolgens groen geschilderd worden. Let even op de deurkruk (klik op de foto). Deze is gemaakt van een stukje staaldraad van 0,4 mm.

Het raam
Als je voorzichtig bent, kan je de weggesneden vensterbank nog gebruiken op de plaats waar nu het raam moet komen. De muur achter het raam verstevig je met een stukje styreen. Vervolgens breng je boven de onderkant een strip schildersafplakband aan en maak je met Allebastine doe-het-zelf-plamuur een nieuwe onderrand.

De gevel zelf
De huizen van Holland Scale zijn aan de hoge kant. Ik heb daarom tussen de eerst en tweede verdieping een aantal rijen stenen weggesneden. Let er wel op dat het verband in de stenen blijft kloppen.

Eindeloos variërenDit plattelandshuis is langer dan het model dat bij Holland Scale te koop is. In feite is alles mogelijk. De kunst is de onderdelen zo te snijden dat je geen naden ziet. Door precies te werken lukt dat zonder veel moeite. Een deel van het dak bijvoorbeeld bestaat uit allemaal kleine stukjes dakplaat, want ik had maar net genoeg dakpannen. De regenpijp op de muur zit precies op een naat.

De details

De Schoorsteen
De bovenkant van een schoor- steen is geen groot gat, maar er steekt een pijp uit. Vind je deze te groot, dan kan je er ook twee kleinere inzetten. Die van mij is gemaakt van een wattenstaafje. Het cement rond de pijp maak je van styreen. Met een vijltje maak je het op maat.

Vergeet niet om lood om de schoorsteen aan te brengen. Ik heb hiervoor grijs TESA isolatieband gebruikt. Als je een stukje op een snijmat plakt, dan snij je de gewenste vorm gemakkelijk uit. Met behulp van wat secondenlijm plak je het daarna vast. Vervolgens plak je het dak en de schoorstteen af met schilderstape, waarna je het TESA tape kunt drybrushen met een witte acrylverf.
_________________________________________________________


Zelf deuren maken
Neem hiervoor een vlak plaatje styreen met planken groeven. Je kunt ook een stukje vlak styreen nemen waar je met een mes in krast om het effect van planken te maken. Het bovenlicht snij, zaag en vijl je eruit.
.
.
.
Op de deur heb ik nog een dun plaatje styreen gelijmd, waar ik met een mes planken heb ingekrast. De deurposten maak je van 1 mm styreen. De randen van het bovenlicht van 0,5 mm styreen. Na schilderen, tenslotte nog een deurkruk van een 0,4 mm dik staaldraadje. Klein gaatje boren en vastlijmen met secondelijm.
_________________________________________________________

Je "eigen" ramen.
Het aanpassen van een raam is eenvoudig: je hebt Plastruct of Evergreen styreen nodig, hetzelfde materiaal als waarvan de "plastic" huisjes zijn gemaakt. De middenbalk van het Holland Scale raam maak je smaller door de onderkant van het bovenste binnen raam volledig weg te vijlen.

Vervolgens maak je dezelfde spijl met een guts dieper en zet er een 1 mm plastruct balk voor in de plaats. Rondom lijm je een 0,5 mm Plastruct balkjes en je zet er twee extra spijlen in en tenslotte een vertikale stijl naar beneden in het beneden. Zie hier een autentiek schuifraam.
_________________________________________________________

De dakapel aanpassen
De Holland Scale dakramen staan naar mijn idee te veel naar buiten. De zolderkamer loopt dan door tot voorbij de buitenmuren! Dus de ramen heb ik iets ingekort en eronder heb ik eerst een randje dakpannen gemonteerd. Verder heb ik een middenspijl in het raam aangebracht.

Het zink aan de zijkant van het dakraam maak je van een stukje TESA band, wat je vooraf op een snijmatje plakt en daarna op maat snijdt. Met de drybrush techniek creeer je de metaal look. Op het dakje zit een stukje schuurpapier.

De achterkant
In de achtergevel wilde ik boven alleen een klein luik, dus heb ik in plaats van een raam, eerst een extra stukje muur geplaatst.


________________________________________________________

Afplakband
Dit moest natuurlijk ook weer netjes geschilderd en hoewel ik best een vaste hand heb, gebruik ik tegenwoordig toch maar liever afplakband als hulpmiddel.

________________________________________________________

Regenpijpen
Dit vind ik echt een leuke uitvinding: Na Nieuwjaar liggen op straat ijzerdraadjes van sterretjes. Die zet ik vast met een 0,4 mm draadje. Je draait ze aan de achterkant strak, dus de pijpen zitten goed vast en het lijkt net echt met die klemmen.