9 december 2006

Het tuinhuisje

Een volledig zelfgebouwd schuurtje was een van de eerste dingen waar ik aan begon. Ik denk een jaar of zes geleden. Prutsen met luciferhoutjes, waar ik met een mes planken uit sneed! Ik moet er niet meer aan denken, wat een geknoei was dat en het uiteindelijk resultaat was belabberd. Hoe moet het wel? Hier volgt een eenvoudig recept.













Benodigdheden:

  • Schaalhout (te verkrijgen in modelbouwzaken)
    0,7 mm x 3,5 mm voor de wanden en het dak
    1,5 mm x 2,5 mm voor de balken van het dak
    1,0 x 1.0 mm voor de kozijnen en deurposten.
  • Plastruct styreenstripjes voor de kozijnen
    0,5 mm (art. no. 90720) en 1,0 mm ( art. no. 90740)
  • Capsules voor waxinelichtjes

De wanden

Snij het schaalhout met een x-acto mes (verkrijgbaar in hobbyzaken) op maat. Ik ben uitgegegaan van 3,5 mm brede stroken hout die ik in twee helften sneed. Om ze dwars af te snijden druk je het mes zonder zaagbeweging in het hout. Met behulp van schilders-afplakband kun je de strookjes mooi naast elkaar leggen: een strook met de plakkant naar boven, een tweede met de plakkant naar beneden er overheen om de zaak op de ondergrond vast te zetten.















Met hout en houtlijm maak je aan de achterzijde een dwars- verbinding. Zorg ervoor dat er een smalle spleet tussen de planken zichtbaar is. Na drogen snij je de hele bovenkant in een keer op de juiste lengte af. Aan de achterzijde bij de deur is het een kwestie van aanrommelen totdat je een stevige constructie hebt gemaakt.

Een dak van golfplaten

Golfplaten van echt metaal, dat is het helemaal. Je maakt ze als volgt: Neem een stevige schanier. Die van mij kwam uit een oude kastdeur. Lijm met Bisontix twee stukjes plastic golfplaat op de binnenzijde vast. Zorg ervoor dat de twee helften van de golfplaat netjes vlak aansluiten als je het scharnier sluit.














Knip stukjes aluminium uit het waxinelichtje. Plaats het aluminium op een scharnierhelft en sluit de scharnier. Sla er een paar keer voorzichtig met een zware hamer op en ziedaar je hebt een golfplaat. Knip ze op maat. Zorg dat je ze alleen nog in de lengte en niet dwars op de golf hoeft bij te knippen. Maak de stukjes niet te groot. Door de golf wordt het aluminium ingekort. Als je te lange stroken neemt lukt het niet.

Afmetingen
















Ik heb de belangrijkste delen voor je opgemeten (schaal 1:87). Het dak steekt voor en achter een beetje uit en is 3,6 cm diep. Klick op de tekening voor een vergroting

Nog meer details
















Het schuurtje van binnen. Dwarse 3,5 mm brede planken houden de wanden bij elkaar. Een lastig klusje is het uitsnijden van de uitsparingen voor de draagbalken. Als je niet uitkijkt breekt het hout. Ik heb het uitsnijden gedaan toen het schuurtje al in elkaar gezet was. Misschien is het handiger om dit in een eerder stadium te doen. Het netjes haaks maken maken van de uitsparing doe je overigens met een kleine sleutelvijl.
















Het nog ongeschilderde schuurtje van de achterzijde. Inderdaad ik heb twee soorten hout gebruikt. Het donkere hard hout werkt het lekkerst. Het heeft weinig uitstekende vezeltjes. De vezeltjes gaan rechtop staan, waardoor het gebouwtje een minder strak uiterlijk krijgt. Verder heb je hier goed zicht op de golfplaten. Deze worden zo over elkaar gelegd dat water er goed vanaf loopt, let daar wel even op. Het aluminium wordt vastgelijmt met bisontix op de ondegrond bestaande uit naast elkaar gelegde planken van 3.5 mm breed.

Schilderen

Wanden, jaren-50 groen.
Voor de afwerking heb ik gekozen voor Humbrol en Revell verf. Het voordeel van deze verf is dat je geen grondverf hoeft aan te brengen. Om de houtstructuur goed tot zijn recht te laten komen is dat belangrijk. Ik heb voor de wanden Reveil no 59 gebruikt, vooraf verdund met terpentine. Het kreeg al direct een verweerde indruk, dus dat was snel klaar. Je moet maar een beetje aanknoeien: een paar planken donkerder maken bijvoorbeeld geeft een leuk effect. Kleurverschillen worden ook bereikt door "wassen" (sterk verdunde verf gebruiken) met bruintinten. De deurposten en kozijnen zijn wit geschilderd, het raam vóór: bruin.
















Golfplaten
Het onbewerkt laten van de golfplaten is geen optie. Het schittert te veel waardoor het op blikken speelgoed lijkt. Als je naar schuurtjes buiten kijkt zie je heel erg verroeste, donkere, maar ook lichtere exemplaren. Ik heb gekozen voor wassen met Revell no 75 (licht grijs) met Humbrol no 34 (wit) 1:1. Na drogen nog eens wassen met Humbrol 70 (roestbruin). Om een metaal indruk te krijgen moet de glans voor het grootste deel weg zijn, maar het staat leuk als er nog wel wat glans van het aluminium door heen schijnt. Drybrushen (met een droge uitgeveegde kwast -eerst op een krant vegen totdat er bijna geen verf meer afkomt-) met witte acrylverf geeft een mooie metaal sfeer.