26 juni 2006

Gras maken

Gras maken is eigenlijk geen kunst aan, maar ik zag er eigenlijk erg tegenop voordat ik er aan begon. Wat ik me niet realiseerde is dat je, áls het mis gaat, het ook zo weer kunt herstellen. Op de foto hieronder zie je wat ik gemakshalve maar even "basisgras" noem. Dit kan je nog verder afwerken met plukjes Heki gras, struiken en alles wat je maar kunt bedenken. Het water is ook weer een verhaal apart, daar ga ik het later nog wel een keer over hebben.

De kleur van aarde

Ik ga er even vanuit dat de ondergrond gemaakt is: een kale vlakte van hout gips of piepschuim. Wat er eerst moet gebeuren is kleur aanbrengen. Je kunt hiervoor dure Tamyia verf gebruiken, maar voor grote oppervlakken kan je beter iets goedkopers nemen. Het belangrijkste is dat de verf niet glanst. Amsterdam Arcrylverf van Talens in tubes is prima geschikt.


En dan nu de juiste kleur. Eigenlijk is aarde helemaal niet zo bruin als je verwacht. kijk maar eens op een zonnige dag over een onbegroeide akker. De juiste kleur maak je van vijf delen wit (105), een deel bruin (408) en eventueel een deel geel (223). Hiermee schilder je de ondergrond in één keer voor hopelijk 95% dekkend. Een beetje variatie in kleur is helemaal niet erg. Dus maak niet te veel aan, je maakt zo weer nieuwe. Ik gebruik meestal een waxinelichtjeshouder om de verf te mengen.

Strooimateriaal

Ik gebruik vier kleuren stooimateriaal:

  • Woodland T42 Turf earth /Noch 95110 Turf Bodenflock fein braun
  • Woodland T43 Turf yellow grass / Noch 95120 Bodenflock fein beige
  • Anita Decor AD 20 Ground foam Light green very fine
  • Anita Decor AD 21 Ground foan M-green very fine

Breng een "dikke" laag van het hierboven beschreven mengsel Acrylverf aan. Zorg dat het geen tijd krijgt om te drogen. Neem een theezeefje in je ene hand en en strooimateriaal tussen de toppen van je andere hand. Stooi van een hoogte van ca 20 cm de vier kleuren strooimateriaal zo over elkaar heen dat de aarde bedekt is. Ik begin meestal met licht groen daarna weinig middel-groen en weinig bruin, daarna weer wat meer geel. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je doet en probeer ook niet in een keer een te dikke laag op te brengen, dat blijft toch niet zitten. Laat nu het gras enkele uren drogen. Ik laat het meestal een dag liggen. De volgende dag zuig je het loszittende "gras" met een stofzuiger op. Als je slim bent hang je in de slang een panty. Je vangt het strooimateriaal zo weer op voor hergebruik.

Maak vervolgens de verse grasmat nat door met een kwast 1 op 3 verdunde houtlijm op het oppervlak te tamponeren. Herhaal de stooiactie als hierboven beschreven. Over kleuren valt te twisten. Ik stooi er meestal bij de laatste ronde iets meer geel op. Laat het geheel weer een dag drogen. Na drogen heb je als het goed is een redelijk harde mat gekregen, die niet meer zo snel beschadigd. Op sommige plekken schijnt de aarde er doorheen. Nu zijn er modelbouwers die er met haarlak van die vezeltjes overheen gaan spuiten. Ik heb dat tot nu toe niet gedaan en ik vind het er eigenlijk zonder erg realistisch uitzien.