17 augustus 2006

Sporenplan

Dit is het baanplan van mijn versie van de NdSM, met als station Oppeneer. Het was niet mijn bedoeling een stuk van de spoorlijn Alkmaar - Warmenhuizen - Schagen exact na te bouwen. Ik wilde een baan creeren met rangeermogelijkheden. Het station moest wel overeenkomsten hebben met de lijn. Het sporenplan lijkt op dat van Schoorl, maar ik heb er een lokloods bijgeplaatst. Verder is het nu een eindstation geworden. Bij het station van Schoorl liep het spoor links door.

Fiddle yard

Aan het uiteinde van de spoorbaan heb ik een fiddle yard aangelegd om ruimte te besparen. De lengte per spoor is ongeveer 1 meter zodat er een loc met 7 kleine goederenwagons op past. Via een "muizengat" rijdt de trein de rommeltuin binnen. Als er een locomotief met 4 wagons binnen komt rijden kan je ze afkoppelen, de schuiflade verplaatsen en weer voor de wagons plaatsen zonder de wagons of locomotief van van de baan te nemen.

Door middel van houten blokjes (1,7 x 2,7 cm dik) wordt de schuifbak in positie gehouden. De schuiflade is gebouwd met behulp van ladegeleiders van de bouwmarkt.

De fiddle yard is gebouwd met 9 mm multiplex. De 4 mm dikke kurklaag onder de rails ligt los, maar de rails is vastgespijkerd. Op deze manier vershuift het niet en is er ook bijna geen contactlawaai.