30 april 2006

Mijn eerst loofboom!

Vandaag (30 april 2006) maar eens begonnen met het maken van bomen. Ik heb 2 jaar geleden een pakket van Anita Decor gekocht. In het pakket zitten twee boomstammen met takken, foliage (AD 75 Superfoliage fine dark green), en zeeschuim. Zeeschuim is een plantje dat speciaal voor modelbouw wordt gekweekt. Niet elke modelbouw winkel heeft het, maar op de modelspoorbeurs is Houten is het te koop. Ik was bang dat het zeeschuim 2 twee jaar volledig zou zijn uitgedroogd, maar dat viel mee, niks aan de hand. Zo, nu maar eens aan de slag. Verdere benodigdheden zijn de schorspasta van Anita Decor, Bison Tix en groen-bruine acrylverf Tamiya XF 60 en haarlak (HEMA).

Stap 1
De bomen bestaan uit twee delen die je in elkaar schuift en vast lijmt, zodat je vier hoofdtakken krijgt. Het plastic kan je in de gewenste vorm verbuigen. Wel een beetje voorzichtig zijn anders breekt het af, dus niet heen en weer gaan draaien. Het verbuigen moet nauwkeurig gebeuren zodat alle takjes, ook de kleine, willekeurig uit elkaar staan. Onderaan de stam zit een bolletje. Die heb ik eraf gesneden, gaatje geboord en er een spijker weer ingelijmd.

Stap 2
De stam en de vier hoofdtakken worden ingesmeerd met schorspasta. Aan de onderkant in twee lagen, zodat de stam wat dikker wordt. De rest van de boom wordt met acryl grondverf geschilderd. Na een uurtje drogen wordt de hele boom geschiderd met Tamiya XF60. Zie hier het resultaat: