1 november 2006

Een betonnen schutting in H0

Nederland is een land van erfafscheidingen en schuttingen. We houden de gordijnen open, maar de tuin moet afgeschermd. Er zijn allerlei hekjes te koop, maar ik vind ze eigen altijd te grof en het aanbod aan kant en klare schuttingen is gering. Zelf een schutting maken is niet erg ingewikkeld en goedkoop. Ideaal om de kunst van het zelf maken van modellen onder de knie te krijgen! Hier volgt de beschrijving.

Als basis heb ik een betonnen schutting genomen zoals je die vaak in oude stadswijken en bij bedrijfs-terreinen tegenkomt. De constructie is simpel: tussen betonnen H-profielen zijn 6 betonnen platen geschoven. Ik heb er één opgemeten. De hoogte is 2,00 m, de breedte 1.75 m. De hoogte van elke plaat is 30 cm.


Benodigdheden

  • Schaalhout (0,7 mm dik en 3,5 mm breed)
  • H-profielen (plastic/styreen)
  • Tubetje secondelijm
  • Modelbouwverf

Voorbereiding
Snij het hout in kleine reepjes van ongeveer 2,2 cm en plak ze in groepjes van 6 op een stukje schilders afplakband, zodat ze netjes naast elkaar liggen. Snij ze vervolgens met behulp van een stalen lineaal op dezelfde lengte af (2,0 cm). Als je niet de juist maat hout kunt krijgen, ga dan uit van iets bredere en snij de hoogte op 3,5 mm af. Snij de H-profielen op ca 2,5-3 cm af. Voor het snijden is een X-Acto mes erg geschikt. Verder is een klein plat sleutelvijltje onmisbaar voor het verder op maat maken van de onderdelen.

Lijmen
Lijm de 6 planken, nadat je ze eerst geschilderd hebt, met secondelijm tussen de staanders (zie hieronder). Even een uitstapje, want lijmen met secondelijm is een vak apart: je moet n.l. zo weinig mogelijk doseren. Direct vanuit het tubetje lukt niet. Gebruik een bierdopje en vul die met een stuk of wat druppels lijm. Met een cocktail-prikker breng je vervolgens een kleine hoeveelheid op de te lijmen onderdelen.

Schilderen
Zet de plankjes eerst in de grondverf en verf ze vervolgens grijs met Tamiya medium grey (XF-20). Lijm ze nu tussen de staanders. Schilder vervolgens de staanders ook grijs en was het geheel -na drogen- met 1:10 verdunde Tamiya Flat Earth (XF-52). De verf meteen weer opnemen met een tissue als het te bruin lijkt te worden. Tussendoor drogen doe je met een föhn. Neem tenslotte Witte Talens Amsterdam Acrylverf en een grote kwast. De techniek die je nu gaat toepassen heet Dry brushen: Neem een klein beetje verf op de top van de kwast en veeg die op een krant weer zover af dat er bijna geen verf meer af komt. Ga er nu mee over de schutting, met zo lang tot het een beton-achtig uiterlijk krijgt.
Tip: gebruik als mengbakje voor verf, bierdoppen of waxinelichtjes houders.

Het is leuk om wat variatie aan te brengen. De beton platen ietsje scheef hangen of een scheve staander geeft een lekker oud effect. Enkele platen met verdunde grijze en bruin verf een net wat andere tint gegeven ook. Het resultaat zie je hieronder.