15 november 2005

Stap 4-8

Stap 4 De muren
Lijm alle muurdelen in elkaar. Schilder de muren met Humbrol 70, Humbrol 63 (1:1). Met voegenwit van AnitaDecor kunnen de voegen licht gevuld worden. (Tegenwoordig laat ik de voegenwit weg en was ik de muren met verdunde oostindische inkt, dat is eigenlijk mooier, je kunt dit dan ook later doen, stap 7) Daarna kan de goot erop gezet worden. Nu het raam boven de voordeur: dit raam is kleiner dan de andere ramen, daarom moet je er een van huis 14 voorzien van een extra midden spijl.

Stap5 Het dak boven de voordeur
Het voorste gedeelte van het dak boven de voordeur kan uit de resterende dakdelen worden gemaakt. De dakrand aan de voorkant kan van styreen of uit de voorrand van huis 14 gesneden worden. Met wat stukjes styreen wordt de versiering aangebracht. De piek heb ik uiteindelijk maar van een stukje van het rechte uiteinde van een figuurzaagje gemaakt, nadat ik hem er een stuk of zes keer had afgestoten. De loodslabben tussen dak en muur maak je van een stukje glad grijs isolatie-tape waarna je er met grijs potloot overheen gaat voor de echte loodgrijze kleur.

Stap 6 De bijkeuken
De aanbouw maak je van het deel met raam en deur van het klompenhok en een stuk muurplaat. In de ene zijwand boor je een gat. Dit maak je met een vijl mooi vierkant. Het raampje maak je zelf met stukjes styreen. Voor de rand onderaan plak je eerst de muur op de juiste hoogte af met schilderstape. Vervolgens breng je een dunne laag snelplamuur aan. Daarna meteen schildersplakband verwijderen.

Stap 7 De schoorsteen.
Maak van een 1,5 mm dik, vierkant stukje styreen de bovenkant van de schoorsteen dicht. Vijl het bij tot min of meer een piramide. Daarbovenop lijm je een stukje steel van een wattenstaafje. Bovenkant verven met Tamiya XF-20 Medium grey.

Stap 8 Schilderen.
Alles wat glimt moet geschilderd. De ramen en deuren heb ik zo gelaten als ze uit de doos komen. Dak: In z’n geheel schilderen Humbrol 67, daarna 20% dakpannen apart met Humbrol 66 en Humbrol 170, 66 (1:1) Sierstenen: Tamiya XF 57 Buff. Goten, plus daklijst bijkeuken van boven: Humbrol 66, en vervolgens dry brushen met Tamiya XF-20 Medium grey. Vensterbanken: Humbrol 29 Onderrand huis: Tamiya XF 57 Buff, vervolgens dun met Tamiya XF-20 Medium grey er overheen, tenslotte dry brushen met witte Acrylverf Talens (Amsterdam tube nr 105).

Zo ziet het dak eruit. Let op de in verschillende kleuren geverfde dakpannen. Het dak op de bijkeuken is gemaakt met schuurpapier